Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Više >>

OPEN SOCIETY FOUNDATIONS IN WESTERN BALKANS

 OUR WORK IN WESTERN BALKANS

 

Više >>

SUZBIJANJE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA U BiH - PRVI KORAK ENERGETSKE TRANZICIJE

Dokument analizira mjere koje se trebaju realizovati s ciljem suzbijanja energetskog siromaštva u BiH.

Energetsko siromaštvo je jedan od velikih i rastućih društvenih problema u BiH. Liberalizacijom energetskog tržišta došlo je do značajnog porasta cijena energenata, a što značajno otežava socijalnim kategorijama stanovništva pristup osnovnim energetskim uslugama potrebnim za normalne životne uslove (rasvjeta, grijanje, hlađenje, kuhanje i dr.).

Domaćinstva pogođena energetskim siromaštvom ne mogu sebi da priušte rekonstrukciju postojećih objekata uz mjere energetske efikasnosti, zamjenu dotrajalih energetski neefikasnih električnih uređaja, primorana su da koriste neadekvatne sisteme grijanja koji su veoma često štetni po zdravlje i okolinu.

Više >>

Sarajevo, hotel Europa, 30.09. - 01.10.2011.  

 

Povodom 20 godina postojanja i rada Fondacija otvoreno društvo na ovim prostorima, uz prisustvo preko stotinu kulturnih i filmskih radnika, umjetnika i predstavnika organizacija civilnog društva iz zemalja bivše Jugoslavije i regiona Balkana, te EU i SAD-a, u organizaciji Fonda otvoreno društvo BiH održana je konferencija pod nazivom "Suočavanje s prošlošču / Kreiranje budućnosti". Konferencija je za cilj imala osvrt na dosadašnje napore usmjerene na razvoj civilnog društva i kulture u regionu, ali i kreiranje zajedničkih preporuka i regionalno povezivanje s ciljem unapređenja procesa pomirenja, kulturalnih razmjena i razmjena dobrih iskustava i praksi.    

 

Zaključna razmatranja - Milena Dragićević-Šešić

Milena D S"U ovoj nedelji imala sam prilike da vidim dva lica regiona –  lice koje je otvoreno za dijalog, susrete, radosno što će upoznati drugog i što će možda stvoriti platformu za dalji zajednički rad ili razmenu znanja – lice nezavisnog sektora u kulturi. Lice koje kritički misli, i postavlja teška pitanja za koja još uvek ne može da nađe odgovore. I drugo lice: strogo, stegnuto, umorno, rezignirano,  „profesionalno“ – ali bez savremenih znanja i bez tzv. modernih veština – lice javnog sektora u kulturi Bosne i Hercegovine – podeljenog u dva kraja sobe kako za vreme seminara, tako i za vreme kafe-pauza...  Lice koje brzo daje odgovore, jer lojalno prihvata zadate dejtonske i druge okvire, a ne želi da kritički preispituje ni sebe ni drugog – a posebno ne razvojne horizonte i perspektive.

Cilj ovog skupa bio je višestruk: Da posredno evaluira i obeleži dvadeset godina delovanja Soros fonda u regiji – posebno u domenu umetnosti i kulture Da u prvi plan izvuče i fokusira se na delovanje nezavisne, aktivističke scene – na artivizam koji je obeležio ratni i tranzicioni period Da stvori uslove da se kroz debatu suočimo sa prošlošću, sa načinima njenog konstituisanja i pamćenja – utkivanja u kolektivnu svest nacija, grupa, lokalnih zajednica...

Da da podsticaj za prepoznavanje i podršku novoj energiji u kulturnoj dinamici regiona (vezanoj i za umetničko stvaralaštvo, produkciju, kolaborativne prakse i prakse razmene) Čuli smo različite iskaze, pristupe zasnovane na različitim teorijskim osnovama – i moderne i postmoderne. Spominjali su se i Breht i Adorno, Kjerkegor, Kaneti, Cvetajeva... nezaobilazni Burdije, ali i Dragan Klaić, Mirjana Miočinović... pa sve do Žaka Ransijera, Alena Badijea.

No, ono što je posebno važno: bilo je mnogo šarma, duhovitosti, optimizma – nije bilo ni cinizma, ironije, gorčine – inata i prkosa zbog uživanja u kontriranju, svih onih elemenata koji su često obeležavali regionalne skupove ovih dvadesetak godina. Ali bilo je analitičnosti, kritičnosti, protesta prema svim onim pojavama i u sredini i među nama samima, koji zahtevaju preispitivanje i promene.

Suočavanje s prošlošću na ovoj konferenciji počelo je još u bunkeru u Konjicu - bunkeru ARK D-0 (radionica – kalionica), bunkeru koji je ne samo simbol hladnog rata kao takvog, već je istovremeno simbol svih strahova, fantazama koji unapred vode u samoizolaciju, u odvajanje od svetskih tokova, kako se to precizno uočava i samim naslovom izložbe – NO NETWORK.

Veoma važan zaključak konferencije, koji do sada nije uočavan na sličnim konferencijama je: Mi nismo živeli istu prošlost! A u skladu s tim: Kako nam prošlost nije bila baš sasvim zajednička, to nam ni budućnost neće biti baš sasvim zajednička! (Vladimir Milčin).

Da preuzmete kompletan dokument sa zaključcima, kliknite ovdje.

Conclusions >>      

 

Finalni izvještaj

Konferencija predstavlja jedan od niza događaja kojim se tokom 2011. godine obilježava 20 godina rada Soros Fondacija u zemljama Zapadnog Balkana. Želja je bila naglasiti značaj koji kultura i umjetnost imaju u razvoju otvorenog, inkluzivnog i demokratskog društva u regionu. Konferencija je okupila stotinjak učesnika. Plenarne sjednice o različitim aspektima uloge kulture i umjetnosti u reintegraciji Zapadnog Balkana i izazovima razvoja regionalne kulturne saradnje, uz raznolikost govornika uključenih u rad konferencije, stvorili su uslove za intenzivne diskusije i razmjene ideja. Učesnici su imali priliku prisustvovati na pet plenarnih sesija i uključiti se u rad četiri radionice. Ovaj izvještaj predstavlja sažetak diskusija vođenih tokom plenarnih sesija i radionica.

Prikupljena su glavna pitanja koja su pokrenuta za vrijeme prezentacija i diskusija koje su ih slijedile. Želimo naglasiti da ovaj izvještaj ima za cilj da pruži uvid u rad konferencije, te prenosi samo glavne zaključke. On ne uključuje sve detalje i nijanse diskusija. Izvještaj predstavlja pripremu za opširniju publikaciju koja je u planu.

Da pregledate ili preuzmete kompletan izvještaj, klinite ovdje.

Final Report >>    

 

Pisani materijali konferencije 

1. Savez udruga Klubtura: Exit Europe "Nove geografije kulture" (Eng.)

2. Milena Dragićević-Šešić: "Od kulture neslaganja do kulture inovacije i eksperimentisanja" (Eng.)

3. Andrea Zlatar-Violić: "Kulturnu politiku treba oblikovati odozdo" (Eng.)

4. Gottfried Wagner za makedonski Culture Contact point: ”Izlaz iz Zemlje tuđinske” (Eng.)

5. Tim Judah: “Yugoslavia is Dead: Long Live the Yugosphere”

6. Dragan Klaić: "Postjugoslovensko izgnanstvo: trenutno stanje" (Eng.)

7. Vesna Čopič: "Tranzicija kulturnih politika na teritoriji bivše Jugoslavije - Između nacionalističkih i oportunističkih tendencija" (Eng.)

8. Bojan Munjin: "Nezavisna kultura ex-Jugoslavije: Priča o labudu kojeg većina sumnjiči da je ružno pače" (Eng.)

9. Samit pod pokroviteljstvom UNESCO-a: "Savremena umjetnost i proces pomirenja u jugoistočnoj Europi" - DEKLARACIJA (Eng.)

10. Biljana Srbljanović - Razni tekstovi

11. Publication: "Art in Critical Confrontation to Society (Belgrade, Ljubljana, Skopje, Zagreb: 1990-2010)"

12. Vreme - Pretpostavljeni identiteti

13. Aleksandra Jovićević: "Stvarni zločini i simbolično sjećanje" (Eng.)

 

Da preuzmete video isječak konferencije, klikinite ovdje.

Conference video >>

 

Da preuzmete sve slike, kliknite ovdje.

All pictures >>

Obilježavanje 20 godina

Povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada Fondacija otvoreno društvo na prostoru bivše Jugoslavije, od 30.09. do 01.10.2011. u Sarajevu je održana konferencija pod nazivom: "Suočavanje s prošlošću / Kreiranje budućnosti".

Više >

Ovaj website koristi kolačiće!

Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete s Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.

Više >