OSF WESTERN BALKANS ALUMNI NETWORK!

WE ARE THRILLED TO INTRODUCE THE OSF WESTERN BALKANS ALUMNI NETWORK! 

 

Exciting News!

Celebrating 30 years of transformative impact, the #OpenSocietyFoundations has cultivated a global family of change-makers dedicated to fostering connections, friendships, and a shared commitment to societal openness and values.  

 

Više >>

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Više >>

OPEN SOCIETY FOUNDATIONS IN WESTERN BALKANS

 OUR WORK IN WESTERN BALKANS

 

Više >>

Sarajevo, hotel Europa, 30.09. - 01.10.2011.  

 

Povodom 20 godina postojanja i rada Fondacija otvoreno društvo na ovim prostorima, uz prisustvo preko stotinu kulturnih i filmskih radnika, umjetnika i predstavnika organizacija civilnog društva iz zemalja bivše Jugoslavije i regiona Balkana, te EU i SAD-a, u organizaciji Fonda otvoreno društvo BiH održana je konferencija pod nazivom "Suočavanje s prošlošču / Kreiranje budućnosti". Konferencija je za cilj imala osvrt na dosadašnje napore usmjerene na razvoj civilnog društva i kulture u regionu, ali i kreiranje zajedničkih preporuka i regionalno povezivanje s ciljem unapređenja procesa pomirenja, kulturalnih razmjena i razmjena dobrih iskustava i praksi.    

 

Zaključna razmatranja - Milena Dragićević-Šešić

Milena D S"U ovoj nedelji imala sam prilike da vidim dva lica regiona –  lice koje je otvoreno za dijalog, susrete, radosno što će upoznati drugog i što će možda stvoriti platformu za dalji zajednički rad ili razmenu znanja – lice nezavisnog sektora u kulturi. Lice koje kritički misli, i postavlja teška pitanja za koja još uvek ne može da nađe odgovore. I drugo lice: strogo, stegnuto, umorno, rezignirano,  „profesionalno“ – ali bez savremenih znanja i bez tzv. modernih veština – lice javnog sektora u kulturi Bosne i Hercegovine – podeljenog u dva kraja sobe kako za vreme seminara, tako i za vreme kafe-pauza...  Lice koje brzo daje odgovore, jer lojalno prihvata zadate dejtonske i druge okvire, a ne želi da kritički preispituje ni sebe ni drugog – a posebno ne razvojne horizonte i perspektive.

Cilj ovog skupa bio je višestruk: Da posredno evaluira i obeleži dvadeset godina delovanja Soros fonda u regiji – posebno u domenu umetnosti i kulture Da u prvi plan izvuče i fokusira se na delovanje nezavisne, aktivističke scene – na artivizam koji je obeležio ratni i tranzicioni period Da stvori uslove da se kroz debatu suočimo sa prošlošću, sa načinima njenog konstituisanja i pamćenja – utkivanja u kolektivnu svest nacija, grupa, lokalnih zajednica...

Da da podsticaj za prepoznavanje i podršku novoj energiji u kulturnoj dinamici regiona (vezanoj i za umetničko stvaralaštvo, produkciju, kolaborativne prakse i prakse razmene) Čuli smo različite iskaze, pristupe zasnovane na različitim teorijskim osnovama – i moderne i postmoderne. Spominjali su se i Breht i Adorno, Kjerkegor, Kaneti, Cvetajeva... nezaobilazni Burdije, ali i Dragan Klaić, Mirjana Miočinović... pa sve do Žaka Ransijera, Alena Badijea.

No, ono što je posebno važno: bilo je mnogo šarma, duhovitosti, optimizma – nije bilo ni cinizma, ironije, gorčine – inata i prkosa zbog uživanja u kontriranju, svih onih elemenata koji su često obeležavali regionalne skupove ovih dvadesetak godina. Ali bilo je analitičnosti, kritičnosti, protesta prema svim onim pojavama i u sredini i među nama samima, koji zahtevaju preispitivanje i promene.

Suočavanje s prošlošću na ovoj konferenciji počelo je još u bunkeru u Konjicu - bunkeru ARK D-0 (radionica – kalionica), bunkeru koji je ne samo simbol hladnog rata kao takvog, već je istovremeno simbol svih strahova, fantazama koji unapred vode u samoizolaciju, u odvajanje od svetskih tokova, kako se to precizno uočava i samim naslovom izložbe – NO NETWORK.

Veoma važan zaključak konferencije, koji do sada nije uočavan na sličnim konferencijama je: Mi nismo živeli istu prošlost! A u skladu s tim: Kako nam prošlost nije bila baš sasvim zajednička, to nam ni budućnost neće biti baš sasvim zajednička! (Vladimir Milčin).

Da preuzmete kompletan dokument sa zaključcima, kliknite ovdje.

Conclusions >>      

 

Finalni izvještaj

Konferencija predstavlja jedan od niza događaja kojim se tokom 2011. godine obilježava 20 godina rada Soros Fondacija u zemljama Zapadnog Balkana. Želja je bila naglasiti značaj koji kultura i umjetnost imaju u razvoju otvorenog, inkluzivnog i demokratskog društva u regionu. Konferencija je okupila stotinjak učesnika. Plenarne sjednice o različitim aspektima uloge kulture i umjetnosti u reintegraciji Zapadnog Balkana i izazovima razvoja regionalne kulturne saradnje, uz raznolikost govornika uključenih u rad konferencije, stvorili su uslove za intenzivne diskusije i razmjene ideja. Učesnici su imali priliku prisustvovati na pet plenarnih sesija i uključiti se u rad četiri radionice. Ovaj izvještaj predstavlja sažetak diskusija vođenih tokom plenarnih sesija i radionica.

Prikupljena su glavna pitanja koja su pokrenuta za vrijeme prezentacija i diskusija koje su ih slijedile. Želimo naglasiti da ovaj izvještaj ima za cilj da pruži uvid u rad konferencije, te prenosi samo glavne zaključke. On ne uključuje sve detalje i nijanse diskusija. Izvještaj predstavlja pripremu za opširniju publikaciju koja je u planu.

Da pregledate ili preuzmete kompletan izvještaj, klinite ovdje.

Final Report >>    

 

Pisani materijali konferencije 

1. Savez udruga Klubtura: Exit Europe "Nove geografije kulture" (Eng.)

2. Milena Dragićević-Šešić: "Od kulture neslaganja do kulture inovacije i eksperimentisanja" (Eng.)

3. Andrea Zlatar-Violić: "Kulturnu politiku treba oblikovati odozdo" (Eng.)

4. Gottfried Wagner za makedonski Culture Contact point: ”Izlaz iz Zemlje tuđinske” (Eng.)

5. Tim Judah: “Yugoslavia is Dead: Long Live the Yugosphere”

6. Dragan Klaić: "Postjugoslovensko izgnanstvo: trenutno stanje" (Eng.)

7. Vesna Čopič: "Tranzicija kulturnih politika na teritoriji bivše Jugoslavije - Između nacionalističkih i oportunističkih tendencija" (Eng.)

8. Bojan Munjin: "Nezavisna kultura ex-Jugoslavije: Priča o labudu kojeg većina sumnjiči da je ružno pače" (Eng.)

9. Samit pod pokroviteljstvom UNESCO-a: "Savremena umjetnost i proces pomirenja u jugoistočnoj Europi" - DEKLARACIJA (Eng.)

10. Biljana Srbljanović - Razni tekstovi

11. Publication: "Art in Critical Confrontation to Society (Belgrade, Ljubljana, Skopje, Zagreb: 1990-2010)"

12. Vreme - Pretpostavljeni identiteti

13. Aleksandra Jovićević: "Stvarni zločini i simbolično sjećanje" (Eng.)

 

Da preuzmete video isječak konferencije, klikinite ovdje.

Conference video >>

 

Da preuzmete sve slike, kliknite ovdje.

All pictures >>

Obilježavanje 20 godina

Povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada Fondacija otvoreno društvo na prostoru bivše Jugoslavije, od 30.09. do 01.10.2011. u Sarajevu je održana konferencija pod nazivom: "Suočavanje s prošlošću / Kreiranje budućnosti".

Više >

Ovaj website koristi kolačiće!

Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete s Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.

Više >