OSF WESTERN BALKANS ALUMNI NETWORK!

WE ARE THRILLED TO INTRODUCE THE OSF WESTERN BALKANS ALUMNI NETWORK! 

 

Exciting News!

Celebrating 30 years of transformative impact, the #OpenSocietyFoundations has cultivated a global family of change-makers dedicated to fostering connections, friendships, and a shared commitment to societal openness and values.  

 

Više >>

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Više >>

OPEN SOCIETY FOUNDATIONS IN WESTERN BALKANS

 OUR WORK IN WESTERN BALKANS

 

Više >>
Prometej.ba

PROMETEJ

Cilj web portala Prometej.ba je pružiti čitaocima objektivne analitičke i informativne tekstove o stvarima koje se tiču velikog dijela javnosti u BiH. Radi se o propitivanju političkih, kulturnih, medijskih, obrazovnih i drugih praksi. Cilj je, također, uticati i na podizanje nivoa odgovornosti  javnih glasila prema javnom mnijenju. Za Prometej pišu brojni neovisni intelektualci što ima značajan uticaj na ostvarenje njegove misije.

 

Revizor

REVIZOR

Fanzin Revizor je inicijativa grupe teoretičara, umjetnika i aktivista iz Bihaća, Tuzle, Banja Luke i Rijeke koji se bave kritičkom teorijom, društveno odgovornim i proaktivnim projektima, umjetnošću i dizajnom. Do sada su objavljena četiri broja fanzina i dostupni suovdje. Cilj fanzina je afirmacija kritičke misli, praksi otvorenog i civilnog društva te njegovanje dijaloga i pluralizma.

 

Bookstan

BOOKSTAN

FOD BH podržava Program edukacije i promocije mladih književnih kritičara u oblasti književnosti, umjetnosti, kulture, novinarstva koji se odvija kroz književne radionice u sklopu festivala književnosti Bookstan. Program je reakcija na stanje javnog diskursa u Bosni i Hercegovini koje karakteriše izostanak kritičkog mišljenja i aktivističkog djelovanja, ali i ambicije da se takva situacija promijeni.

     

Analiziraj.ba

ANALIZIRAJ.BA

Medijsku watchdog platformu Analiziraj.ba održava Udruženje Centar za analizu medija i politike. Glavni cilj projekta Analiziraj.ba je podstaći građane da kritički propituju medijske sadržaje i zahtijevaju odgovornost kako od izabranih zvaničnika, tako i od novinara i urednika. Istovremeno, ovaj projekt nastoji doprinijeti izgradnji kredibilnih medija koji će biti u službi javnosti.

 

OnlineCitaonica

ONLINE ČITAONICA ZA AKCIJU

Riječ i djelo: onlajn čitaonica za akciju  je platforma čiji je cilj informisanje o savremenim kretanjima na polju društvenog djelovanja različitih vaninstitucionalnih političkih aktera širom svijeta, radi učenja i razvoja takvih aktera u Bosni i Hercegovini.

 

     

Nomad

NOMAD

Portal NOMAD se profilira kao “portal za čitanje, ne za klikanje”. Autori Nomada pišu o svim društveno relevantnim temama analitički. Na Nomadu se mogu naći i prevedeni sadržaji etabliranih novinara i medija iz svijeta.  U 2019. godini NOMAD će dodatno promovirati autore iz regije koji objavljuju na portalu kroz ediciju Savremeni autori. Tu su i dvije dodatne edicije. Važna djela regionalne književnosti i publicistike, te objavljivanje klasičnih djela svjetske književnosti i publicistike iz područja “public domaina”.

 

HistorijskiMuzej

HISTORIJSKI MUZEJ

Historijski muzej BiH ima našu višegodišnju kontinuiranu podršku. Projekt koji će provoditi 2019. nosi naziv: Laboratorija za kontinuirano promišljanje o prošlosti: Novi koncept stalne postavke muzeja. Cilj je dodatno osnažiti instituciju, a izložbu učiniti laboratorijom za promišljanje i učenje s tendencijom da postane relevantan istraživački centar. Više na Muzej.ba.

 

 

Alternativni glasovi

Alternativni glasovi u javnom prostoru naziv je programa kroz koji dajemo podršku civilnim inicijativama, organizacijama i pojedincima koji rade na dekonstrukciji i demistifikaciji etnonacionalnog narativa, preuzimanju kontrole nad javnim dobrima i javnim prostorima u svrhu zadržavanja njihove javne namjene, te zahtijevaju odgovornost u radu javnih institucija i službenika.

Ovaj website koristi kolačiće!

Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete s Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.

Više >