Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Više >>

OPEN SOCIETY FOUNDATIONS IN WESTERN BALKANS

 OUR WORK IN WESTERN BALKANS

 

Više >>

SUZBIJANJE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA U BiH - PRVI KORAK ENERGETSKE TRANZICIJE

Dokument analizira mjere koje se trebaju realizovati s ciljem suzbijanja energetskog siromaštva u BiH.

Energetsko siromaštvo je jedan od velikih i rastućih društvenih problema u BiH. Liberalizacijom energetskog tržišta došlo je do značajnog porasta cijena energenata, a što značajno otežava socijalnim kategorijama stanovništva pristup osnovnim energetskim uslugama potrebnim za normalne životne uslove (rasvjeta, grijanje, hlađenje, kuhanje i dr.).

Domaćinstva pogođena energetskim siromaštvom ne mogu sebi da priušte rekonstrukciju postojećih objekata uz mjere energetske efikasnosti, zamjenu dotrajalih energetski neefikasnih električnih uređaja, primorana su da koriste neadekvatne sisteme grijanja koji su veoma često štetni po zdravlje i okolinu.

Više >>
Skolegijum

MAGAZIN ZA PRAVEDNO OBRAZOVANJE

Web platforma koja okuplja edukatore, stručnjake i aktiviste koji se zalažu za suštinsku reformu sistema obrazovanja od legislative, političke ekonomije obrazovanja, kurikuluma i udžbeničke politike, do nastavničke prakse i stručnog usavršavanja.

Školegijum pratite ovdje.

 

InSkola

NASTAVNICI U AKCIJI

Inicijativu Nastavnici u akciji – obrazovanje za društvene promjene možete pratitiovdje. Provodi je Centar za obrazovne inicijative Step by Step. Cilj je uključiti i osnažiti kritičnu masu nastavnika i drugih edukatora iz svih dijelova BiH za doprinos izgradnji obrazovnog sistema utemeljenog na univerzalnim vrijednostima i kritičkom mišljenju. Dvije značajne komponente ovog projekta su:Škola vrijednosti i Škola mišljenja.

 

IntegrObraz

INTEGRIRANO OBRAZOVANJE

Program integriranog obrazovanja u podijeljenim školama u Stocu, Prozor-Rami i Mostaru implementira Nansen dijalog centar Mostar. Njime se omogućava učenicima da redovito pohađaju zajedničke vannastavne aktivnosti i borave u multietničkim razredima.

Više >

     

Euroclio

ALTERNATIVNI KURIKULUM ZA HISTORIJU / ISTORIJU / POVIJEST

Puni naziv projekta je Alternativni kurikulum za historiju/istoriju/povijest u Bosni i Hercegovini – doprinos promoviranju humanizma u nastavi historije i suočavanju s bosanskohercegovačkim kontroverzama. Provodi ga Udruženje nastavnika istorije EUROCLIO BiH.

 

kamberovic basta1

HISTORY FEST

Udruženje za modernu historiju Sarajevo organizator je trećeg History Festa koji je održan u više bh. gradova od 28. maja do 2. juna ove godine. Održan je niz panel diskusija, promocija knjiga, tribina, radionica. Tim povodom razgovarali smo s Husnijom Kamberović, profesorom s Odsjeka za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i predsjednikom Udruženja za modernu historiju.

Više >

 

 

 

Kritička pedagogija

Obrazovni sistem za koji se zalažemo podrazumijeva znanje, kompetencije i vrijednosti koje će omogućiti mladima da učestvuju u svim aspektima društva, kritički propituju svijet i neposredno okruženje, međusobno surađuju i zajedno uče, razvijaju lični i profesionalni integritet.

Kroz saradnju s pojedincima i partnerskim organizacijama želimo podići svijest društva o temeljnim problemima u obrazovanju i potrebi za profesionalnim djelovanjem i promjenom ukupne obrazovne paradigme.

Ovaj website koristi kolačiće!

Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete s Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.

Više >