COVID-19: DONACIJE UGROŽENIM I MARGINALIZIRANIM GRUPAMA

Potaknuti krizom izazvanom pandemijom korona virusa, koja je stavila kapacitete bh. društva na veliki test, FOD BiH je odlučio doprinijeti normalnom funkcionisanju društva i pomoći ugroženim i marginaliziranim društvenim grupama koje najviše osjete ove promjene. Tokom 2020. godine osigurali smo pomoć čija je ukupna vrijednost preko 861.000 USD. Sredstva su dodijeljena za ukupno 43 organizacije i ustanove koje rade s ovim grupama. Pomoć je usmjerena na omogućavanje njihovih redovnih aktivnosti, koje su u ovom trenutku pod velikim pritiskom zbog povećane potrebe za ovakvim uslugama.

Više >>
Skolegijum

MAGAZIN ZA PRAVEDNO OBRAZOVANJE

Web platforma koja okuplja edukatore, stručnjake i aktiviste koji se zalažu za suštinsku reformu sistema obrazovanja od legislative, političke ekonomije obrazovanja, kurikuluma i udžbeničke politike, do nastavničke prakse i stručnog usavršavanja.

Školegijum pratite naovdje.

 

InSkola

NASTAVNICI U AKCIJI

Inicijativu Nastavnici u akciji – obrazovanje za društvene promjene možete pratitiovdje. Provodi je Centar za obrazovne inicijative Step by Step. Cilj je uključiti i osnažiti kritičnu masu nastavnika i drugih edukatora iz svih dijelova BiH za doprinos izgradnji obrazovnog sistema utemeljenog na univerzalnim vrijednostima i kritičkom mišljenju. Dvije značajne komponente ovog projekta su:Škola vrijednosti i Škola mišljenja.

 

IntegrObraz

INTEGRIRANO OBRAZOVANJE

Program integriranog obrazovanja u podijeljenim školama u Stocu, Prozor-Rami i Mostaru implementira Nansen dijalog centar Mostar. Njime se omogućava učenicima da redovito pohađaju zajedničke vannastavne aktivnosti i borave u multietničkim razredima.

Više >

     

Euroclio

ALTERNATIVNI KURIKULUM ZA HISTORIJU / ISTORIJU / POVIJEST

Puni naziv projekta je Alternativni kurikulum za historiju/istoriju/povijest u Bosni i Hercegovini – doprinos promoviranju humanizma u nastavi historije i suočavanju s bosanskohercegovačkim kontroverzama. Provodi ga Udruženje nastavnika istorije EUROCLIO BiH.

 

kamberovic basta1

HISTORY FEST

Udruženje za modernu historiju Sarajevo organizator je trećeg History Festa koji je održan u više bh. gradova od 28. maja do 2. juna ove godine. Održan je niz panel diskusija, promocija knjiga, tribina, radionica. Tim povodom razgovarali smo s Husnijom Kamberović, profesorom s Odsjeka za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i predsjednikom Udruženja za modernu historiju.

Više >

 

 

 

Kritička pedagogija

Obrazovni sistem za koji se zalažemo podrazumijeva znanje, kompetencije i vrijednosti koje će omogućiti mladima da učestvuju u svim aspektima društva, kritički propituju svijet i neposredno okruženje, međusobno surađuju i zajedno uče, razvijaju lični i profesionalni integritet.

Kroz saradnju s pojedincima i partnerskim organizacijama želimo podići svijest društva o temeljnim problemima u obrazovanju i potrebi za profesionalnim djelovanjem i promjenom ukupne obrazovne paradigme.

Ovaj website koristi kolačiće!

Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete s Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.