OSF WESTERN BALKANS ALUMNI NETWORK!

WE ARE THRILLED TO INTRODUCE THE OSF WESTERN BALKANS ALUMNI NETWORK! 

 

Exciting News!

Celebrating 30 years of transformative impact, the #OpenSocietyFoundations has cultivated a global family of change-makers dedicated to fostering connections, friendships, and a shared commitment to societal openness and values.  

 

Više >>

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Full Agenda of #CSFTirana2023 | “Unlocking Progress: The European Future of the Western Balkans”

 

Više >>

OPEN SOCIETY FOUNDATIONS IN WESTERN BALKANS

 OUR WORK IN WESTERN BALKANS

 

Više >>

Koalicija Balkan Tender Watch-BTW (osnovana 2012, finansira se od strane EU) bori se protiv korupcije s namjerom da na Zapadnom Balkanu stvori čvrstu antikorupcijsku zajednicu. Članice koalicije su Fondacije za otvoreno društvo iz BiH, Srbije i Kosova, Centar za građanske komunikacije – Sjeverna Makedonija i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora - Crna Gora.

U okviru projekta Fond otvoreno društvo BiH je 5. i 6. Septembra 2019. god. u Sarajevu organizovao trening o praćenju javnih nabavki. Na treningu je učestvovalo 20 polaznika iz gotovo isto toliko organizacija civilnog društva koje su došle iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bužima, Bihaća, Doboja, Jajca i Tuzle.  Cilj treninga je bilo ojačati njihove kapacitete  i omogućiti im aktivno učešće u borbi protiv korupcije u oblasti javnih nabavki.

 

BTW 2

 

Trening je bio prilika da se polaznici upoznaju sa BTW metodologijom praćenja javnih nabavki koji se koristi za identifikaciju najslabijih tačaka u sistemu javnih nabavki veoma podložnom korupciji i sastojao se od tri osnovna koraka: istraživanja, razvoja koncepta i primjene koncepta. Na taj način je polaznicima treninga bilo omogućeno da u svojim zajednicama sami istraže i identifikuju osjetljive korupcijske tačke u javnim nabavkama. Osim toga, polaznici su bili u mogućnosti da primjene BTW metodologiju u sopstvenim prijedlozima projekata sa fokusom na postupcima javnih nabavki na lokalnom nivou.

 

Po okončanju treninga, sve organizacije koje su učestvovale biće pozvane da konkurišu za finansiranje sopstvenih projekata kroz koje bi primjenili stečeno znanje u praćenju javnih nabavki.

 

Transparentnost i odgovornost

U saradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva, FOD BiH uporno nastoji da unaprijedi transparetnost i odgovornost rada javnih institucija, sa ciljem da se vlasti u BiH primoraju da raspolažu javnim resursima efikasno i u interesu građana.

Ovaj website koristi kolačiće!

Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete s Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.

Više >