SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM DEŠAVANJA U BANJA LUCI

 Sarajevo; 19.03.2023.

  Sankcionisati sve odgovorne za nasilje nad aktivistima civilnog društva počinjenog u Banja Luci dana

 18.03.2023.

  Fond otvoreno društvo BiH najoštrije osuđuje nasilje organizovano protiv građana i aktivista civilnog društva u Banja Luci, istovremeno pozivajući sve institucije, posebno policijske, tužilačke i sudske vlasti u Republici Srpskoj, na hitnu reakciju, te procesuiranje i sankcionisanje svih odgovornih. Cijelo saopštenje dostupno ovdje.

Više >>

SUZBIJANJE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA U BiH - PRVI KORAK ENERGETSKE TRANZICIJE

Dokument analizira mjere koje se trebaju realizovati s ciljem suzbijanja energetskog siromaštva u BiH.

Energetsko siromaštvo je jedan od velikih i rastućih društvenih problema u BiH. Liberalizacijom energetskog tržišta došlo je do značajnog porasta cijena energenata, a što značajno otežava socijalnim kategorijama stanovništva pristup osnovnim energetskim uslugama potrebnim za normalne životne uslove (rasvjeta, grijanje, hlađenje, kuhanje i dr.).

Domaćinstva pogođena energetskim siromaštvom ne mogu sebi da priušte rekonstrukciju postojećih objekata uz mjere energetske efikasnosti, zamjenu dotrajalih energetski neefikasnih električnih uređaja, primorana su da koriste neadekvatne sisteme grijanja koji su veoma često štetni po zdravlje i okolinu.

Više >>

REGIONALNA SARADNJA KOJA OBILJEŽAVA TRI DECENIJE FONDACIJA OTVORENOG DRUŠTVA NA BALKANU

Inicijativa "30 godina" pružila je perspektivu za tri decenije, 1991–2021, prisustva i rada Fondacije otvoreno društvo (OSF) na Balkanu. Ispitivala je kako su jedinstveni filantropski napori Georgea Sorosa, njegove ideje i filozofija otvorenog društva istrajali tokom burne novije istorije regiona i kako je taj rad i dalje pokretačka snaga, živa i aktivna.

Inicijativa "30 godina" sastoji se od dvije komplementarne komponente: virtuelnog obilaska sa sedam prezentacija/ diskusija o regionu, od kojih je svaka ponudila poseban pogled na 30 godina – Virtual Momentum – i knjige "30 godina".

Više >>

 

george soros1George Soros je rođen u Budimpešti, Mađarska, 12.09.1930. godine. Preživio je nacističku okupaciju Budimpešte, te napustio komunističku Mađarsku 1947. godine i otišao u Englesku gdje je diplomirao na London School of Economics (LSE). U toku studija se upoznao s radom filozofa Karla Poppera, koji je imao veliki utjecaj na njegovo razmišljanje i kasnije profesionalne i filantropske aktivnosti.

 

Finansijer. 1956 godine preselio se u Sjedinjene Američke Države gdje je počeo akumulirati veliko bogatstvo putem međunarodnog investicionog fonda kojeg je osnovao i vodio. Danas je predsjednik Soros Fund Management LLC.

 

Filantrop. Kao filantrop je aktivan od 1979. godine, kada je prvi put počeo davati sredstva i tako pomogao studentima crncima da studiraju na University of Cape Town u Južnoj Africi, tada pod apartheidom. Danas je predsjednik Instituta otvoreno društvo (Open Society Institute - OSI), i osnivač mreže filantropskih organizacija koje su aktivne u više od 50 zemalja svijeta, prvenstveno bazirane u centralnoj i istočnoj Evropi i  nekadašnjem Sovjetskom Savezu, ali i u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama. Ove fondacije su posvećene izgradnji i očuvanju infrastrukture i institucija otvorenog društva. One djeluju u bliskoj saradnji sa Institutom otvoreno društvo kako bi razvile i implementirale niz programa koji se fokusiraju na otvoreno društvo, obrazovanje, medije, javno zdravstvo i ljudska prava, kao i društvene, pravne i ekonomske reforme.

Posljednjih godina, OSI i meža Soros fondacija, trošile su preko 400 milliona američkih dolara godišnje za podršku projektima u navedenim oblastima, kao i mnogim drugim. 1992, godine Soros je osnovao Central European University, sa glavnim kampusom u Budimpešti.

Autor i filozof: Soros je autor osam knjiga, uključujući The Bubble of America Supremacy: Correcting the Misuse of American Power (PublicAffairs, Januar 2004); George Soros on Globalization (2002); The Alchemy of Finance (1987); Opening the Soviet System (1990); Underwriting Democracy (1991); Soros on Soros: Staying Ahead of the Curve (1995); The Crisis of Global Capitalism: Open Society Endangered (1998); i Open Society: Reforming Global Capitalism (2000). Njegovi članci i eseji o politici, društvu i ekonomiji redovno se objavljuju u najpoznatijim novinama i magazinima širom svijeta.

Političke aktivnosti George Sorosa u potpunosti su odvojene od Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, kao i od Instituta otvoreno društvo.

Upravni odbor FOD BiH

  •  Nedim Ademović, Predsjedavajući
  •  Borislav Kontić, Član
  •  Amra Bakšić Čamo, Članica
  •  Mario Hibert, Član
  •  Zlatiborka Popov Momčinović, Članica

Kontakt

Maršala Tita 19/3
71000 Sarajevo, BiH
T/F: 033 44 44 88 (0 / 202)
osf@osfbih.org.ba

 

Ovaj website koristi kolačiće!

Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete s Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.