OSFLogo tr

George Soros


 

george soros1George Soros je rođen u Budimpešti, Mađarska, 12.09.1930. godine. Preživio je nacističku okupaciju Budimpešte, te napustio komunističku Mađarsku 1947. godine i otišao u Englesku gdje je diplomirao na London School of Economics (LSE). U toku studija se upoznao s radom filozofa Karla Poppera, koji je imao veliki utjecaj na njegovo razmišljanje i kasnije profesionalne i filantropske aktivnosti.

 

Finansijer. 1956 godine preselio se u Sjedinjene Američke Države gdje je počeo akumulirati veliko bogatstvo putem međunarodnog investicionog fonda kojeg je osnovao i vodio. Danas je predsjednik Soros Fund Management LLC.

 

Filantrop. Kao filantrop je aktivan od 1979. godine, kada je prvi put počeo davati sredstva i tako pomogao studentima crncima da studiraju na University of Cape Town u Južnoj Africi, tada pod apartheidom. Danas je predsjednik Instituta otvoreno društvo (Open Society Institute - OSI), i osnivač mreže filantropskih organizacija koje su aktivne u više od 50 zemalja svijeta, prvenstveno bazirane u centralnoj i istočnoj Evropi i  nekadašnjem Sovjetskom Savezu, ali i u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama. Ove fondacije su posvećene izgradnji i očuvanju infrastrukture i institucija otvorenog društva. One djeluju u bliskoj saradnji sa Institutom otvoreno društvo kako bi razvile i implementirale niz programa koji se fokusiraju na otvoreno društvo, obrazovanje, medije, javno zdravstvo i ljudska prava, kao i društvene, pravne i ekonomske reforme.

Posljednjih godina, OSI i meža Soros fondacija, trošile su preko 400 milliona američkih dolara godišnje za podršku projektima u navedenim oblastima, kao i mnogim drugim. 1992, godine Soros je osnovao Central European University, sa glavnim kampusom u Budimpešti.

 

Autor i filozof: Soros je autor osam knjiga, uključujući The Bubble of America Supremacy: Correcting the Misuse of American Power (PublicAffairs, Januar 2004); George Soros on Globalization (2002); The Alchemy of Finance (1987); Opening the Soviet System (1990); Underwriting Democracy (1991); Soros on Soros: Staying Ahead of the Curve (1995); The Crisis of Global Capitalism: Open Society Endangered (1998); i Open Society: Reforming Global Capitalism (2000). Njegovi članci i eseji o politici, društvu i ekonomiji redovno se objavljuju u najpoznatijim novinama i magazinima širom svijeta.

 

Političke aktivnosti George Sorosa u potpunosti su odvojene od Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, kao i od Instituta otvoreno društvo.

Upravni odbor FOD BiH

  •  Nedim Ademović, Predsjedavajući
  •  Boro Kontić, Član
  •  Amra Bakšić Čamo, Članica
  •  Mario Hibert, Član
  •  Zlatiborka Popov Momčinović, Članica

Kontakti

 

Kancelarija Sarajevo:

 

Maršala Tita 19/3

71000 Sarajevo, BiH

033 44 44 88 / 0
033 44 44 88 / 202
osf@osfbih.org.ba

 

Kancelarija Banja Luka:

 

Petra Kočića 53

78000 Banja Luka, BiH

051 32 26 51
amra@osfbih.org.ba
Ovaj Website koristi kolačiće i prikuplja informacije o posjetiocima. Klikom na dugme OK potvrđujete da se slažete sa Uslovima korištenja i Izjavom o privatnosti.