Trodnevni trening: "Analizom svrsishodnosti javnih nabavki u BiH do budžetskih ušteda na svim nivoima"

FOD Znak colorU Sarajevu je, u organizaciji Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, od 16.09. - 18.09.2015. održan trodnevni trening pod nazivom: „Analiza svrsishodnosti javnih nabavki u Bosni i Hercegovini”.

Trening je namijenjen nevladinim organizacijama, novinarima i predstavnicima institucija, a cilj je upoznavanje sa aspektima i načinima analize svrsishodnosti javnih nabavki, te ulozi zainteresovanih pojedinaca i organizacija civilnog društva u ovim postupcima.

U treningu su učestvovali predstavnici sljedećih organizacija i institucija: Balkan Investigative Reporting Network (BIRN BiH), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za zastupanje građanskih interesa – Fondacija CPI, Enterprise Development Agency (EDA), Porezna uprava Federacije BiH, Privredna komora Republike Srpske, U.G. “Tender”, Transparency International BiH, U.G. “Zašto ne”.

Analiza svrsishodnosti javnih nabavki u stvari predstavlja ispitivanje trošenja sredstava iz budžeta i drugih javnih izvora, a radi sticanja adekvatnog i pouzdanog dokaza za izvještavanje, odnosno davanje odgovora na stalno otvoreno pitanje da li ugovorni organi koji vrše nabavke roba, usluga i radova upotrebljavaju sredstva u skladu sa načelima ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti.

Javnosti je poznato da se posljednjih godina borimo sa ekonomskom krizom, da su do sada donošene razne antikrizne uredbe, odluke i drugi podzakonski akti, da su vlade na različitim nivoima BiH davale smjernice za smanjenje diskrecionih rashoda, da su zamrzavane plate, da se pokušava smanjiti državna administracije... Ipak, do sada nismo nigdje vidjeli ili pročitali da je preporučeno da se smanjuju troškovi u postupcima javnih nabavki, odnosno da se govori o svrsishodnosti javnih nabavki kao osnovi za njihovu racionalizaciju – istakao je u uvodnom obraćanju Mervan Miraščija, projekt menadžer i istraživač iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Kroz projekat direktnog monitoringa postupaka javnih nabavki, između ostalog, želi se konkretno utvrditi koliko službenih vozila je nabavljeno kod nekog od direktnih korisnika budžeta (ministarstva, javna preduzeća, lokalna uprava i sl.) kakva su, čemu služe, kolika sredstava se za njih odvaja u budžetu (gorivo, servisi, pranje i sl.), da li je nabavljeni broj vozila zaista neophodan za nesmetano funkcionisanje subjekata, koji su tipovi vozila zastupljeni, da li su namjenski korištena, da li je bilo zloupotreba...

Krajnji cilj monitoringa i analize svrsishodnosti javnih nabavki u konkretnom slučaju jesu odgovori na pitanja da li je nabavka službenih vozila zaista bila neophodna, da li se nabavljena službena vozila koriste na ekonomičan način, odnosno da li se njima adekvatno upravlja uz punu efikasnost rada direktnih korisnika budžeta, kao i da li je određeni broj nabavljenih vozila doprinijeo većoj efektivnosti rada tog konkretnog korisnika budžeta – riječi su Aleksandra Draganića, glavnog istraživača i trenera.

Trening je održan u okviru regionalnog projekta „Ka efikasnim mehanizmima javnih nabavki u državama (potencijalnim) kandidatima za članstvo u EU“, koji sprovode Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Centar za razvoj neprofitnog sektora Srbija, Centar za građanske komunikacije Makedonija, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora Crna Gora, Fondacija za otvoreno društvo Slovačka i Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Projekat je usmjeren na jačanje pritiska organizacija civilnog društva prema vlastima država Zapadnog Balkana, a radi uspostavljanja efikasnijeg sistema javnih nabavki i veće odgovornosti u trošenju javnih sredstava.

Više informacija o samom projektu se može naći na www.balkantenderwatch.eu

Materijali s treninga mogu se preuzeti OVDJE.

Info about training >>

Inicijative

skolegijum-logo txt

Puls Logo