Fondacije otvoreno društvo

Novosti - Pristup pravdi

 

 

GEORGE SOROS

 

george soros1George Soros je rođen u Budimpešti, Mađarska, 12.09.1930. godine. Preživio je nacističku okupaciju Budimpešte, napustio komunističku Mađarsku 1947. godine i otišao u Englesku gdje je diplomirao na London School of Economics (LSE). U toku studija, gospodin Soros se upoznao sa radom filozofa Karla Poppera, koji je imao veliki utjecaj na njegovo razmišljanje i na njegove kasnije profesionalne i filantropske aktivnosti.

Finansijer. Godine 1956, Soros se preselio u Sjedinjene Američke Države gdje je počeo akumulirati veliko bogatstvo putem međunarodnog investicionog fonda kojeg je osnovao i vodio. Danas je predsjednik Soros Fund Management LLC.

Filantrop. Soros je aktivan kao filantrop od 1979. godine, kada je prvi put počeo davati sredstva i tako pomogao studentima crncima da studiraju na University of Cape Town u Južnoj Africi pod apartheidom. On je danas predsjednik Instituta otvoreno društvo (Open Society Institute - OSI) i osnivač mreže filantropskih organizacija koje su aktivne u više od 50 zemalja. Prvenstveno bazirane u centralnoj i istočnoj Evropi i u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, ali i u Africi, Latino Americi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama, ove su fondacije posvećene izgradnji i očuvanju infrastrukture i institucija otvorenog društva. One djeluju u bliskoj saradnji sa Institutom otvoreno društvo kako bi razvile i implementirale niz programa koji se fokusiraju na otvoreno društvo, obrazovanje, medije, javno zdravstvo i ljudska prava kao i društvene, pravne i ekonomske reforme. Posljednjih godina, OSI i Mreža Soros fondacija, trošile su preko 400 milliona američkih dolara godišnje za podršku projektima u navedenim oblastima kao i mnogim drugim. Godine 1992, Soros je osnovao Central European University sa glavnim kampusom u Budimpešti.

Autor i filozof: Soros je autor osam knjiga, uključujući The Bubble of America Supremacy: Correcting the Misuse of American Power (PublicAffairs, Januar 2004); George Soros on Globalization (2002); The Alchemy of Finance (1987); Opening the Soviet System (1990); Underwriting Democracy(1991); Soros on Soros: Staying Ahead of the Curve (1995); The Crisis of Global Capitalism: Open Society Endangered (1998); i Open Society: Reforming Global Capitalism (2000). Njegovi članci i eseji o politici, društvu i ekonomiji redovno se objavljuju u najpoznatijim novinama i magazinima širom svijeta.

Političke aktivnosti George Sorosa u potpunosti su odvojene od Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina kao i od Instituta otvoreno društvo.

 

   Inicijative

skolegijum-logo txt

BalkanWatch

Diskriminacija Logo

GdjeJeLova Logo CPI Logo

Školegijum

Onlist za školsku praksu

 

Monitoring javnih nabavki

 

Antidiskriminacioni program

 

Podaci o javnim finansijama i potrošnji Centar za zastupanje građanskih interesa
 cin logo

 

IzPO Logo

 

edapedia-logo

otkucaji logo

 Centar za istraživačko

novinarstvo

 

Inicijativa za pravično obrazovanje

 

Interaktivni centar znanja za lokalne lidere

 

 Otkucaji.Net